Uren apps vergelijken
Eenvoudig je uren bijhouden? We hebben voor jou een aantal populaire urenregistratie apps voor zzp'ers op een rijtje gezet.
Wanneer je een leaseauto van de zaak rijdt, ziet de Belastingdienst dit als loon in natura. Je wordt als het ware ‘beloond’ met een auto en officieel zijn dat inkomsten waarover je belasting moet betalen. Bijtelling betaal je wanneer je een auto van de zaak hebt die je ook privé kunt gebruiken. Je betaalt dan gelukkig niet belasting over de hele waarde van de auto, maar slechts over een percentage hiervan.
Wanneer je privé kilometers rijdt met de leaseauto die op naam staat van de zaak, heb je twee opties: je betaalt bijtelling of je kiest voor rittenregistratie. Wanneer je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, en dit netjes bijhoudt, hoef je geen bijtelling te betalen. Dit moet je echter wel kunnen aantonen.
Je kan eventueel handmatig al je ritten registreren; houd dan rekening met de volgende gegevens: datum, begin- en eindstand van de kilometerteller, plaats van vertrek, plaats van de bestemming, vermelding van de aard van de rit (zakelijk of privé). Een gratis formulier voor het bijhouden van je kilometerregistratie kun je onderaan dit artikel downloaden.
Let op: Handmatig bijhouden van je kilometers kan veel werk zijn en is foutgevoelig, dus wij adviseren om hiervoor een ritregistratiesysteem of -app te gebruiken die het Keurmerk Ritregistratie draagt. Dit keurmerk geeft onder meer aan dat het systeem voldoet aan eisen met betrekking tot betrouwbaarheid en privacybescherming.
De afgelopen jaren zijn de bijtellingsregels ieder jaar aangescherpt. Kies je voor een auto met een brandstofmotor of (plug-in) hybride die meer dan 0gr CO2 uitstoot? Dan betaal je 22% bijtelling. Volledig elektrische auto’s met 0gr CO2-uitstoot zijn een voordeliger in de bijtelling. Hieronder een overzicht hoe (volledig elektrische) auto’s met de nieuwe tenaamstellingsdatum in 2024 belast worden.
Tarief |
2024 |
|
Laagtarief (0 gr/km CO2) |
16% tot 30.000 cataloguswaarde auto |
|
Overgangstarief (0 gr/km CO2) |
4.800 + 22% x > 30.000 cataloguswaarde auto) |
|
Hoogtarief (>0 gr/km CO2;hybride) |
22% |
De bijtellingsregeling loopt 5 jaar met een auto mee. Dit houdt in dat auto’s die in bijvoorbeeld 2020 tenaam worden gesteld, tot en met 2025 belast worden met 8% bijtelling.
Tot en met 2025 wordt de bijtelling geleidelijk verhoogd. Vanaf 2026 zullen alle auto’s (zowel elektrisch, hybride als brandstof) belast worden met 22% bijtelling, ongeacht de CO2-uitstoot en cataloguswaarde.
Je betaalt bijtelling over de cataloguswaarde van de auto die je geleased hebt zelfs als die auto niet van jou is maar eigendom van de leasemaatschappij. Bij financial lease gelden dezelfde regels qua bijtelling als bij operational lease.
Meer informatie kun je vinden bij de Belastingdienst. Je kunt natuurlijk ook je boekhouder of accountant om advies vragen. Wij werken samen met regionale boekhouders die je om een gratis adviesgesprek kunt vragen.
Kijk op hulp in de regio voor een boekhouder bij jou in de buurt en laat onze partners jou helpen met het maken van de juiste keuze. Je kunt ook contact opnemen met onze Fiscale helpdesk.
Eenvoudig je uren bijhouden? We hebben voor jou een aantal populaire urenregistratie apps voor zzp'ers op een rijtje gezet.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.