Fiscale hulp?
Heb je vragen als:
- Welke kosten zijn aftrekbaar?
- Hoe betaal ik zo min mogelijk belasting?
Ga je als zzp'er regelmatig op bezoek bij potentiële klanten of opdrachtgevers? Dan is het belangrijk om het juiste vervoer te kiezen. Ga je voor de fiets, het openbaar vervoer of het gemak van de auto? In dit kennisartikel gaan we in op elk van deze opties.
Wat zijn de aftrekbare reiskosten voor zzp’ers? Hieronder gaan we dieper in op fiscale regelgeving voor achtereenvolgens de fiets van de zaak, het openbaar vervoer en de auto (inclusief youngtimer).
Stel: je klanten bevinden zich voornamelijk in de buurt omdat je een regionale functie hebt. Dan kun je jouw fiets als fiets van de zaak aanmerken. In dit kennisartikel gingen we al dieper in op het gebruiken van je fiets als vervoersmiddel. Kort gezegd kun je je fiets als bedrijfsvermogen beschouwen als je niet zoveel privékilometers fietst. Net als bij een auto van de zaak kun je met je privéfiets € 0,23 per kilometer opvoeren als reiskosten.
Je kunt je fiets echter ook tot je bedrijfsvermogen rekenen. Dit kan als je deze voor minstens 10% bedrijfsmatig gebruikt. Wil je echt zeker van je zaak zijn – een fiets is immers lastiger te meten in gebruik dan een auto – dan raden we je aan de fiets voor minstens 20% bedrijfsmatig te gebruiken.
Als jouw opdrachtgevers gemakkelijk te bereiken zijn per metro, tram, bus of trein, dan kun je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te reizen. Als ondernemer mag je ook de kosten voor het openbaar vervoer opvoeren. Je betaalt namelijk 6% btw over het vervoer – dit kun je terugvorderen bij de Belastingdienst als je kunt verantwoorden dat het een zakelijke rit is geweest.
Ook als je een ov-chipkaart oplaadt, kun je btw terugvorderen. Hiervoor moet je echter wel een persoonlijke kaart hebben (dus geen anonieme) waarop je naam, geboortedatum en pasfoto staan. Daarnaast moet je een account hebben op www.ov-chipkaart.nl. Je kunt dan zelf ieder jaar een jaaroverzicht uitprinten en bewaren voor de Belastingdienst. Als extra verantwoording tegenover de Belastingdienst kun je kiezen voor een agenda of afsprakenboekje.
De auto is het meest voor de hand liggende vervoersmiddel als het gaat om zakelijk vervoer. De auto heeft dan ook een aantal voordelen ten opzichte van de andere vervoersmiddelen, bijvoorbeeld:
Kies je voor de auto als vervoer? Dan heb je meerdere opties. Je kunt ervoor kiezen zakelijk te rijden met je privéauto of je auto op naam van de zaak te zetten. Let op: je bent verplicht de auto op naam van je bedrijf te zetten als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. In dat geval kun je het beste je auto zakelijk verzekeren.
Als je een auto van de zaak hebt, mag je alle kosten zoals afschrijvingen en financieringslasten, zakelijk aftrekken. Je betaalt overigens wel bijtelling: een percentage van de cataloguswaarde van je auto. Dit percentage (16% of 22%, afhankelijk van de CO2-uitstoot), wordt bij je inkomen opgeteld – je betaalt hier dus inkomstenbelasting over.
Heb je vragen als:
Een youngtimer is een auto tussen de 15 en 25 jaar oud. Zo'n youngtimer is natuurlijk erg interessant omdat het goedkoper in aanschaf is dan een nieuwe auto. Bovendien heb je met een youngtimer een lage bijtelling: je betaalt dan bijtelling over de dagwaarde, ofwel WEV (Waarde in het Economisch Verkeer). Er wordt dus niet naar de cataloguswaarde gekeken.
Ondanks dat het percentage bijtelling over de dagwaarde hoog is (35%), is de dagwaarde vaak laag. Hierdoor betaal je relatief weinig bijtelling én kun je gewoon zakelijke kosten zoals onderhoud, parkeer- en brandstofkosten aftrekken.
Lees ook: Rijd als zzp'er fiscaal voordelig met een youngtimer
Dat hangt er van af of je een zakelijke of privéauto bezit. Bij een privéauto kun je geen btw over de aankoop aftrekken, maar wel op onderhouds- en gebruikskosten. Bij een auto van de zaak mag je dan weer wel de aankoop op btw aftrekken – behalve als je de auto al in je bezit had en je deze later overschrijft op de zaak.
Let op dat de btw-aftrek alleen geldt op het gedeelte dat je de auto zakelijk gebruikt! Rijd je van de 10.000 kilometers per jaar zo’n 9.000 zakelijk? Dan mag je 90% van de btw op gebruik, brandstof en onderhoud terugvorderen. Als je een sluitende kilometerregistratie bijhoudt, kun je bovendien € 0,23 per kilometer opvoeren als ‘reiskosten’. De Belastingdienst stelt overigens een paar eisen aan de rittenregistratie.
Wil je als startende ondernemer liever niet veel geld in één keer uitgeven aan je vervoer, dan kun je ook kiezen om een auto te leasen. Er bestaan verschillende leasevormen. Zoek je een auto voor een korte periode, wil je geld besparen of heb je de auto snel nodig? Bekijk de checklist: Welke leasevorm is voor mij als zzp'er interessant?
Tip: auto of bus van je dromen gezien en niet genoeg geld om hem te kopen? Dan is financial lease de oplossing. Lees hier meer over deze leasevorm en vraag advies of een offerte aan.
Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.