Leestip: Experttips voor een succesvolle start als zzp'er
De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!
Ben jij zzp'er en ga jij jouw diensten of producten leveren aan Duitsland? In dit kennisartikel lees je hoe het in zijn werk gaat en waar je op moet letten bij export naar Duitsland.
Duitsland is één van de belangrijkste exportlanden voor Nederland: niet alleen veel producten, maar ook diensten worden bij onze oosterburen geleverd. Denk aan verbouwklussen, vertaalopdrachten of andere diensten. Je moet echter een aantal stappen doorlopen als je in Duitsland zaken wilt doen.
TIP Zoek als eerste jouw Duitse opdrachtgever op in het Duitse handelsregister: zo weet je zeker of het bedrijf ook bestaansrecht heeft.
In Duitsland geldt, net als in Nederland, dat je niet zomaar elk beroep mag uitvoeren. Beroepen als journalist, fotograaf en coach zijn vrije beroepen: je hebt niet per se een diploma nodig om jezelf zo te noemen. Echter, er zijn ook veel beschermde beroepen waarvoor je aantoonbaar een diploma moet hebben – zoals een elektricien of orthopeed.
Als jij één van de 41 beschermde ambachten uitvoert die vastgelegd zijn in de Handwerksordnung A van de Handwerksrolle, dan gelden er bepaalde eisen. Voorbeelden van beschermde ambachten uit die lijst zijn: metselaar, automonteur, glaszetter, maar ook slager, bakker, kapper, meubelmaker of orthopedisch technicus.
Je moet aantonen dat je vakbekwaam bent aan de hand van je werkervaring en diploma’s. Duitse ondernemers tonen dit normaliter aan met een Meisterbrief: een verklaring dat je ‘meister’ bent in jouw ambacht. In Nederland hebben veel ondernemers dat niet. In dat geval kun je toch je vakbekwaamheid aantonen met een EG-verklaring. Deze vraag je aan via de Kamer van Koophandel en lever je in bij de Duitse Kamer van Koophandel, de Handwerkskammer.
Kortweg neem je dus deze stappen:
Staat jouw beroep niet in de Handwerksordnung A maar wel tussen de 110 beroepen in de Handwerksordnung B? Dan is een registratie bij de Handwerkskammer verplicht.
Dit traject kan een paar weken in beslag nemen, houd hier dus rekening mee.
TIP De Nedax is een Nederlandse organisatie die je kan helpen bij het vergunningstraject.
De bouw is een stuk ingewikkelder dan andere branches als je in Duitsland wilt werken. Voor deze sector gelden namelijk extra eisen. Als Nederlandse ondernemer in de bouw moet je bijvoorbeeld een vrijstelling aanvragen voor de Bauabzugsteuer bij het Duitse Finanzamt.
De Duitse Kamer van Koophandel, de Handwerkskammer verstrekt je informatie over bijvoorbeeld lokale wetgeving, arbeidsrecht en dergelijke.
De ervaringen die zzp-expert Martijn Pennekamp in de loop der jaren heeft opgedaan, heeft hij gebundeld in dit boek met 50 waardevolle tips voor een succesvolle start als zzp'er!
Als jij gevestigd bent in Nederland en hier ook minimaal 25% van jouw tijd werkt, val je gewoon onder het Nederlandse verzekerings- en belastingstelsel. Mocht jouw Duitse afnemer hiernaar vragen, dan kun je een A1-formulier aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hiermee verklaar je dat jij je sociale premies in Nederland afdraagt. Je doet ook gewoon in Nederland aangifte voor belasting.
Als jij niet aan deze eisen voldoet, val je onder het Duitse stelsel. Je bent dan niet sociaal verzekerd voor bijvoorbeeld AOW: dit is namelijk niet verplicht voor zelfstandig ondernemers.
LET OP Ook hierop gelden uitzonderingen (zoals kunstenaars of schrijvers): sommige zelfstandigen zijn via beroepsverenigingen sociaal verzekerd.
TIP Hier kom je erachter onder welk belastingstelsel je valt.
Let op dat als jij producten in Duitsland wilt verkopen, je aan de Duitse eisen voldoet. Duitsland kent over het algemeen zwaardere eisen en keurmerken wat betreft de verkoop van producten. Ook kan het zijn dat je bepaalde vergunningen nodig hebt. Of dat nodig is in jouw situatie, vind je op deze site. Voldoe je niet aan de benodigde keurmerken of eisen, dan kun je problemen krijgen met belastingzaken, de Sociale Verzekeringsbank of aansprakelijkheid.
Lever je jouw diensten aan een particulier? Dan reken je hen gewoon de btw zoals je het in Nederland gewend bent. Je geeft in je ‘normale’ aangifte de btw aan.
Als jij jouw diensten aan een andere ondernemer levert, verleg je de btw naar jouw afnemer. Hoe dat werkt, lees je in dit kennisartikel.
Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.
Het registreren is niet gelukt. Waarschijnlijk ben je al geregistreerd met dit e-mailadres.