Per ongeluk koffie over de laptop van jouw klant gegooid? Het komt vaker voor dan je denkt. Voor zzp’ers in de zakelijke dienstverlening is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) daarom zeker aan te raden. Maar wat houdt deze verzekering eigenlijk in? Wat kost het? En waarom is deze zo belangrijk voor jou als (startende ondernemer)?
Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?
Leuk, zo’n advies om als zzp’er in de zakelijke dienstverlening een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten. Maar wat houdt deze verzekering eigenlijk in? Veroorzaak jij schade aan (de spullen van) een ander? Dan kan jij daar aansprakelijk voor worden gesteld. Deze verzekering vergoedt voor jou de schade, zodat je dit niet zelf hoeft te betalen. Dit geldt dus voor schade aan objecten én aan personen. Dit laatste wordt letselschade genoemd.
Naast schade zijn vaak ook andere zaken verzekerd. Denk aan: rechtsbijstand bij bedrijfsaansprakelijkheid. Wat gedekt is kan per verzekeraar verschillen. Het loont dus om - wanneer jij als zzp’er in de zakelijke dienstverlening een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wil afsluiten - de polisvoorwaarden van verschillende aanbieders te vergelijken. Dit kun je ook overlaten aan een tussenpersoon.
Let op: heb jij al een particuliere aansprakelijkheidsverzekering? Dan geldt deze niet voor schade die jij als zzp’er veroorzaakt.
Wat valt niet onder de dekking?
Helaas dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor jou als zzp’er in de zakelijke dienstverlening niet alle aansprakelijkheidsclaims. Onderstaande is bijvoorbeeld niet gedekt:
- Schade aan jezelf of jouw bedrijf;
- Schade die met opzet door jouw bedrijf is veroorzaakt;
- Schade veroorzaakt met of door een (lucht)vaartuig of motorvoertuig;
- Schade die het gevolg is van een bewuste overtreding van overheidsvoorschriften.
Waarom heb je in de zakelijke dienstverlening een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp nodig?
Veel zzp’ers in de zakelijke dienstverlening vragen zich af of ze een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebben. Die gedachte snappen we wel, maar helaas onderschat je dan de kans op schade. Ook als je alleen met een laptop werkt (wat in jouw sector vaak voorkomt), kun je spullen per ongeluk kapot maken of iemand verwonden. Bijvoorbeeld als een bezoekende klant uitglijdt óf als je een kop koffie over iemands laptop gooit. De kosten, die je dan moet maken, zijn vaak hoog. Met deze verzekering voorkom je dat je als zzp’er failliet gaat.
Kosten voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zzp in de zakelijke dienstverlening
Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan jou als zzp’er in de zakelijke dienstverlening dus beschermen tegen grote schadebedragen. Maar wat betaal je voor dit vangnet? Daar kunnen we je helaas niet pasklaar antwoord voor geven. De premie die jij gaat betalen is namelijk afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de gekozen verzekeraar, dekkingen en eigen risico. Ook drukt je branche een belangrijke stempel op het risico dat je loopt; en dus op jouw maandpremie.
We kunnen je wel een schatting meegeven, zodat je weet wanneer je een goed aanbod gevonden hebt. Voor deze verzekering ben je als zzp’er in de zakelijke dienstverlening gemiddeld 10 tot 22,50 euro per maand kwijt.
Ook handig: beroepsaansprakelijkheidsverzekering
In de zakelijke dienstverlening geef je vaak advies of krijg je te maken met auteursrecht; naast een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering raden we jou als zzp’er daarom ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) aan. Deze verzekering dekt schade als gevolg van beroepsfouten. Denk aan vergissingen, onjuistheden en inbreuk op geheimhouding, auteursrecht en privacy. Zo ben je tegen de meest voorkomende aansprakelijkheidsclaims in jouw sector beschermd.