• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 2 min

Zakelijke autoverzekering voor zzp’ers: zo zit dat!

Ben jij voor je eigen bedrijf regelmatig op pad met je auto of bestelbus? Dan is het vooral belangrijk dat je mobiel blijft. En dat je goed verzekerd bent. Maar hoe weet je nu of je een zakelijke of een particuliere autoverzekering nodig hebt als zzp’er? Wij zochten het voor je uit!

Wanneer moet ik een zakelijke autoverzekering afsluiten?

Eigenlijk is het heel simpel. Als je de auto of bestelbus op naam van je bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Staat de auto of bestelbus op je eigen naam, dan mag je hem ook als particulier verzekeren.

LET OP Bij veel verzekeraars geldt op de particuliere autoverzekering een limiet voor het aantal kilometers dat je zakelijk mag rijden. Die grens ligt meestal rond de 25.000 kilometer per jaar. Rijd je meer kilometers, dan ben je toch verplicht om een zakelijke autoverzekering af te sluiten.

Wat is het verschil tussen een zakelijke en particuliere autoverzekering?

Voor een zakelijke autoverzekering betaal je meestal iets meer premie. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat zakelijke rijders meer risico lopen, omdat ze vaker onderweg zijn op drukke tijden en meer kilometers maken dan particulieren. De dekking, dus de hoogte van de vergoedingen en de voorwaarden, is meestal hetzelfde als bij een particuliere autoverzekering.

Hoe kan ik me verzekeren?

In Nederland ben je wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) af te sluiten voor je auto of bestelbus. Dit geldt zowel voor je zakelijke als je privévoertuig. Je krijgt dan de schade vergoed die je met je voertuig toebrengt aan anderen of andermans spullen.
Wil je ook de schade aan je eigen auto of bus vergoed krijgen? Dan kun je kiezen uit twee varianten: 

WA Beperkt Casco

  • Voor schade aan anderen én voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer.

WA Casco

  • Voor schade aan anderen én voor schade aan je eigen auto door ruitbreuk, brand, diefstal, inbraak, of door het weer. En voor schade aan je auto door een aanrijding die je zelf of iemand anders bij jou veroorzaakt. Of voor schade die is ontstaan door vandalisme.

Bij veel autoverzekeringen is een verkeersrechtsbijstandverzekering inbegrepen. Hiermee krijg je juridische hulp bij problemen in het verkeer. En vaak ook een schadeverzekering voor inzittenden, waarmee jij en je passagiers verzekerd zijn voor materiële en letselschade bij een ongeluk. Voordat je een verzekering afsluit, is het slim om goed na te kijken wat er allemaal is meeverzekerd.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Wat is een bestelautoverzekering?

Je bestelwagen verzekeren doe je met een bestelauto­verzekering. Die is vergelijkbaar met een autoverzekering, maar toch iets anders. Zo vervoer je geen personen, maar vooral goederen. De wagen heeft dan ook een laadruimte. En voor de verzekeraar is een bestelwagen weer iets anders dan een vrachtwagen.

Voor je verzekering wil je uiteraard niet te veel betalen. De premie heb je deels zelf in de hand door wel of niet te kiezen voor bepaalde aanvullende verzekeringen. Wil je extra pechhulp of vind je het belangrijk om je lading te verzekeren? Met een transportverzekering verzeker je alle spullen die je beroepsmatig in je bedrijfsauto vervoert.

Zoals de materialen en gereedschappen die je bij je hebt om je beroep uit te oefenen. En de producten die je ophaalt of bezorgt bij je klanten. Deze spullen zijn verzekerd tegen alle schade of verlies bij het in- en uitladen en tijdens het vervoer.

Bij Nationale-Nederlanden krijg je verzekeringen met een uitgebreide dekking, een uitstekende service en een scherpe prijs. Met een bestelautoverzekering verzeker je schade die je met je bestelauto of bestelbus veroorzaakt. Met een zakelijke autoverzekering doe je dat voor je bedrijfsauto.

Wat zijn de voordelen als ik mijn auto op naam van mijn bedrijf zet?

Als je auto op naam van je bedrijf staat, heb je een aantal belastingtechnische voordelen.

Schaf je een nieuwe auto aan, dan mag je de volgende zaken aftrekken van de belasting:

  • De aanschaf en afschrijving van je auto en andere autokosten. Denk aan de verzekering, reparatie en onderhoud, brandstof, parkeerkosten.
  • De btw over de aanschaf van je auto en over andere autokosten. De btw over andere autokosten krijg je deels terug, naar rato van het daadwerkelijke zakelijke gebruik. 

Heb je al een auto en ga je deze zakelijk gebruiken? Dan mag je de volgende zaken aftrekken van de belasting:

  • De afschrijving van je auto.
  • De btw over de kosten die je maakt.

Hoe veilig rijd jij?

Als je veel onderweg bent, loop je meer risico’s dan wanneer je hele dagen achter je bureau zit. Wil je meer informatie over welke dekking je het beste kunt kiezen: WA, Beperkt Casco of Allrisk? Steek hier je licht op en kies de dekking die bij jou en jouw bedrijf past.

Advies nodig?

Wij begrijpen als geen ander dat het kiezen van de juiste verzekering niet altijd even gemakkelijk is. Daarom bieden wij advies op maat via Het Ondernemerscollectief.

Zelf een berekening maken?

Wil je zelf een berekening maken voor de premie van jouw zakelijke autoverzekering dan kun je zelf een berekening maken en de verzekering afsluiten via deze link

Geen KvK nummer? Vraag gratis advies of premieberekening aan!

Onze partners

Zakelijk of privé rijden?

Zakelijk of privé rijden?

Wat is voor jou als zzp'er voordeliger: een auto op de zaak of privé? Bereken het nu zelf!

ZZP Agenda