• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Zijn je goederen onderweg goed verzekerd tegen schade en diefstal?

Neem je als zzp’er dagelijks spullen mee naar een opdracht? Of bezorg je zelf met je auto of bestelbus bestellingen bij klanten? Dan loop je onderweg het risico van schade aan of diefstal van jouw spullen of die van je klant. Bedenk dat deze goederen niet onder je voorraad- of inventarisverzekering vallen, zodra jij ze in je auto of bus hebt geladen. Hiervoor heb je een transportverzekering nodig. Deze verzekering dekt ook de schade als je je spullen laat bezorgen door een beroepsvervoerder, waarbij er sprake moet zijn van een vervoerscontract onder vervoersvoorwaarden.   

Transportschade komt vaker voor dan je denkt

Transportschade komt vaker voor dan je denkt. Bij 14% van de schademeldingen voor goederen die zelfstandig ondernemers voor hun bedrijf gebruiken is er sprake van transportschade. De meest voorkomende oorzaken van schademeldingen voor goederen zijn:

  • Criminaliteit (32%)
  • Weersinvloeden (28%)
  • Schade van buitenaf (18%).
  • Transportschade (14%)
  • Schade aan gebruikte spullen door brand (6%)
  • Schade die de ondernemer zelf veroorzaakt (2%)

Schade of diefstal bij in- en uitladen, bij vervoer of bij opslag

Een schade of diefstal kan op verschillende momenten van het transport optreden: tijdens het in- en uitladen of tijdens het daadwerkelijke vervoer. Met een transportverzekering – ook wel goederentransportverzekering of vervoerverzekering genoemd – ben je in deze gevallen gedekt. Er zijn wel uitzonderingen voor bepaalde producten  die niet verzekerd zijn, zoals sieraden en elektronica. Het maakt niet uit of je in een bestelbus op naam van de zaak rijdt, of met je eigen auto. Je spullen zijn ook verzekerd als je het transport uitbesteedt aan een beroepsvervoerder als bijvoorbeeld PostNL, DPD of een koerier.

Het kan gaan om materialen en gereedschappen die je in je auto of bus hebt om je werkzaamheden uit te oefenen. Of om beschadiging, diefstal of verlies van gekochte en verkochte spullen die je ophaalt of bezorgt bij jouw klanten.

Verzekeringshelpdesk

Verzekeringshelpdesk

  • Heb je een vraag over verzekeringen?
  • Wil je weten welke verzekering je nodig hebt?
  • Benieuwd wat er wel en niet gedekt is bij een bepaalde verzekering?

De verzekeringshelpdesk van Het Ondernemerscollectief beantwoordt jouw vragen en geeft advies.

Waarom is voor mij als zzp’er een transportverzekering van belang?

Met een transportverzekering dek je de risico’s af van schade aan en diefstal van goederen tijdens transport en opslag. Deze schade kun je als zzp’er in de meeste gevallen niet zelf dragen. Bovendien zijn er een aantal ontwikkelingen die het risico op transportschade groter maken.

  • De vervoerde spullen hebben een hogere waarde, enerzijds door de gestegen prijzen van materialen, gereedschappen en artikelen en anderzijds door het toegenomen aantal pakketten dat dagelijks wordt bezorgd.
  • Er zijn meer inbraken in bestelbusjes en diefstallen.
  • De drukte op de weg is toegenomen, wat de kans op een ongeval groter maakt.
  • Een toenemende bezorgdruk. Klanten willen bestelde spullen steeds sneller geleverd zien. De hoge werkdruk bij bezorgers, geeft een verhoogd risico op beschadiging.

Welke preventieve maatregelen kan ik zelf nemen om schade te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen. Transportschade kan een grote kostenpost zijn. Gelukkig kun je – behalve je hiertegen verzekeren – zelf ook maatregelen nemen om de risico’s op schade en diefstal van goederen tijdens transport en opslag te verminderen. De belangrijkste zijn:

  • Breng goede sloten en een inbraakalarm op je bestelbus of auto aan. Bevestig materialen op het dak van je bus met diefstalwerende klemmen. Denk aan Gatelock en Meroni UFO beveiligingssloten, Carbolt laadruimtebeveiliging, Doublelock trekhaaksloten en SafeClamp ladderklemmen.
  • Sluit je bus of auto altijd af als je ergens aan het werk of aan het bezorgen bent. Laat zeker niet je sleutels in het contactslot zitten. Parkeer ook op een veilige, verlichte plek, zo mogelijk met de achterkant van de auto of bus dicht tegen een muur of lantaarnpaal.
  • Zorg voor herkenbaarheid van je auto of bus en materialen. Spullen met jouw bedrijfsnaam, logo en contactgegevens zijn voor dieven lastiger te slijten en zijn bij verlies of diefstal gemakkelijker terug te vinden.
  • Zorg voor een goede en veilige bevestiging en verpakking van de spullen die je meeneemt of gaat bezorgen.
  • Ook al heb je haast, houd je aan de verkeersregels en de maximumsnelheid.

Aansprakelijkheid beroepsvervoerder bij transportschade

Heb je als zzp’er het transport van goederen uitbesteed aan een beroepsvervoerder en heeft er onderweg een schade of diefstal plaatsgevonden? In beginsel is de vervoerder aansprakelijk voor de goederenschade tijdens het vervoer. Alle beroepsvervoerders hebben in hun algemene voorwaarden hun aansprakelijkheid beperkt tot een maximumbedrag per kilo. Alleen bij opzet is de vervoerder onbeperkt aansprakelijk.  

Ook voor een transportverzekering geldt: je bepaalt zelf wat je wel en niet verzekert

Je bent verzekerd tegen schade aan losse spullen, koelschade tijdens het transport, schade aan spullen tijdens laden en lossen, schade aan spullen die voor de verkoop bedoeld zijn en schade aan gereedschappen en materialen die voor je werkzaamheden nodig zijn.

Daarbovenop kun je bijvoorbeeld kiezen voor dekking van diefstal of vermissing van goederen bij vervoer door een beroepsvervoerder en diefstal van goederen na braak aan het vervoermiddel of het pand waarin het vervoermiddel is gestald. Het is als zzp’er ook aantrekkelijk om te kiezen voor een verzekeringspakket dat in één keer de belangrijkste risico’s afdekt. De (goederen)transportverzekering hoort hier ook bij.

Onze partners

Boekhoudpakketten vergelijken?

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij op zoek naar een geschikt boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Juridisch advies zonder verzekering nodig?

Juridisch advies zonder verzekering nodig?

Heb je twijfels of een vraag over een overeenkomst, modelcontract of heb je een geschil? Heb je een juridisch probleem? Neem dan snel contact op met juridisch advies van Interpolis. Daar kun je terecht als je een vraag hebt of advies wilt. Je hoeft niet perse verzekerd te zijn!