• Laatste update:
  • Update datum:
  • Leestijd: 3 min

Hoe wapen je je als zzp’er tegen cybercrime?

Cybercrime is een voortdurend gevaar voor ondernemers, van klein tot groot. Twee op de drie bedrijven in Nederland loopt grote cyberrisico’s. De gemiddelde schade voor een ondernemer die slachtoffer wordt van cybercriminaliteit loopt al snel in de tienduizenden euro’s. Het aantal gedupeerden onder zzp’ers en mkb’ers is procentueel het hoogst. Wat kun je als zzp’er doen om de risico’s te beperken?     

Niet alleen jezelf, maar ook je klanten en leveranciers lopen gevaar

Cybercrime is de verzamelnaam van online criminaliteit. Waar het fysieke inbreken in bedrijfspanden afneemt, komen digitale inbrekers steeds vaker voor. Cybercriminelen pogen er met je bedrijfsgegevens vandoor te gaan. Hackers zijn geïnteresseerd in e-mailadressen, financiële gegevens, NAW-gegevens en identiteitsgegevens.

Als zzp’er loop je niet alleen zelf risico op het gebied van cybercrime, maar ook je klanten en eventuele leveranciers. Ook hun privacy komt in gevaar. Sinds de intrede van de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG) is het nog belangrijker geworden dat je voor goede beveiliging zorgt. Dit geldt voor ieder apparaat, als je via wifi werkt of in de cloud. Overal waar je internet gebruikt.  

Verschillende methoden cybercriminelen om gegevens te ontfutselen

Zzp’ers en mkb’ers zijn over het algemeen het meest vatbaar voor cybercriminaliteit. Dit om redenen van een minder hoge weerbaarheid, een gebrek aan kennis en hoge investeringen van internetbeveiliging. Voor veel zelfstandig ondernemers wegen de risico’s niet op tegen de investeringen die moeten worden gemaakt. De basis voor veilig internetten leg je als zzp’er met goede beveiligingssoftware die je regelmatig updatet.   

Cybercriminelen hebben favoriete methoden om je allerlei gegevens te ontfutselen, in de vorm van malware, ransomware, phishing en defacing.

  • Malware is een verzamelnaam voor schadelijke software die je computer binnensluipt, zoals virussen, wormen, spyware en trojans. Cybercriminelen willen hiermee je computer verstoren, gegevens verzamelen of toegang krijgen tot specifieke computersystemen. Installeer een goed antivirusprogramma, check regelmatig updates en maak back-ups. Open nooit zomaar .exe- of .zip-bestanden in je mail.
  • Ramsonware blokkeert je computer of versleutelt je bestanden. Hierna eisen cybercriminelen losgeld in ruil voor het ontsleutelen van je computer. Ramsonware zit vaak verstopt in nepmails. Maak regelmatig een back-up op een aparte locatie. Ben je slachtoffer van ransomware? Op de website No More Ransom vind je sleutels en meer informatie over wat te doen.
  • Phishing is een vorm van internetfraude, waarbij je een nepmail krijgt van bijvoorbeeld je provider of bank. Er wordt gevraagd op een link te klikken, waarna je naar een valse website wordt gelokt om privé- of bankgegevens in te voeren. Op Fraudehelpdesk.nl vind je alerts en de laatste voorbeelden van phishing.
  • Defacing is een soort digitale graffiti, waarbij hackers je homepage of andere webpagina veranderen. Defacing wordt gebruikt om een ‘logo’ of boodschap achter te laten, maar ook voor diefstal. Je wordt naar een gewijzigde pagina geleid, zodat de cybercrimineel je gegevens kan stelen of het computersysteem kan aanvallen.   
De beste software voor zzp’ers van 2024: 

De beste software voor zzp’ers van 2024: 

Dit zijn de beste softwarepakketten voor zzp’ers van 2024: 

Hoe kan ik als zzp’er veilig internetten?

Wat moet je nu allemaal doen en in de gaten houden als je als zzp’er veilig wilt internetten? Hieronder een checklist om cybercrime buiten de deur te houden.

  • Installeer goede beveiligingssoftware op al je apparaten en update deze regelmatig.
  • Gebruik sterke wachtwoorden en wijzig deze regelmatig.
  • Werk alleen via beveiligde verbindingen (https:/).
  • Open geen mails, links of bestanden die je niet vertrouwt.
  • Sluit pop-ups met Alt-F4.
  • Installeer alleen officiële apps.
  • Maak regelmatig een back-up van je bestanden en bewaar deze op een aparte harde schijf.
  • Wees op je hoede met openbare wifi en hotspots. 

Met Safe Online van Ziggo veilig browsen, e-mailen en bankieren

Als zzp’er wil je geen onnodige risico’s lopen en veilig internetten met optimale bescherming van al je apparaten. Ziggo – volgens de grootste elektronica- en technologiewebsite van Nederland Tweakers de beste internetprovider – zorgt voor internetbeveiliging met Safe Online. De beveiligingssoftware is ontwikkeld door F-Secure, bekroond specialist op dit gebied. Met Safe Online kun je als zzp’er veilig browsen, e-mailen en bankieren, met gebruikmaking van een doeltreffend antivirusprogramma. Het beschermt je tegen identiteitsdiefstal, spam en hackers die op bedrijfs- en privégegevens uit zijn.

Onze partners

ZZP Agenda

november
04
Online | 19.00 uur

Succesvol starten als zzp'er