Het is onrustig in freelance-land, steeds meer opdrachtgevers zijn bang voor de gevolgen van het opheffen van het handhavingsmoratorium vanaf 1 januari 2025. Vanaf dat moment kan de Belastingdienst gemakkelijker boetes en naheffingen opleggen wanneer jouw opdracht als arbeidsrelatie wordt gezien. Wat kun je doen om Wet DBA proof aan de slag te gaan als freelancer en hoe zorg je als opdrachtgever dat jouw flexibele schil niet wordt gezien als werknemer. In dit artikel geef ik een aantal tips.
Gebruik van een modelovereenkomst
- Modelovereenkomsten: De Belastingdienst heeft een aantal goedgekeurde modelovereenkomsten beschikbaar gesteld. Deze overeenkomsten bieden duidelijkheid over de arbeidsrelatie tussen jou en de opdrachtgever. Zorg ervoor dat je werkt onder een modelovereenkomst die van toepassing is op jouw situatie. Dit helpt om te bewijzen dat je niet in loondienst bent.
- Eigen overeenkomst indienen: Je kunt ook een eigen overeenkomst laten toetsen door de Belastingdienst. Als deze wordt goedgekeurd, heb je zekerheid over de arbeidsrelatie. Echter geeft dit geen garanties!
Vermijd kenmerken van loondienst
Om te voorkomen dat je als werknemer wordt gezien, moet je rekening houden met de volgende aspecten:
Gezagsverhouding: Werk zelfstandig zonder directe aansturing van de opdrachtgever. Zorg ervoor dat je zelf bepaalt hoe je het werk uitvoert.
Geen verplichting tot persoonlijke arbeid: Laat zien dat je het werk kunt laten uitvoeren door iemand anders, zodat je niet persoonlijk verplicht bent het werk te doen.
Geen loon: Factureer je diensten op basis van een overeenkomst, en niet als salaris dat maandelijks wordt betaald, zoals bij een werknemer.
Stel jezelf ondernemend op
Wanneer je als freelancer aan de slag gaat bij een opdrachtgever is het belangrijk om jezelf ondernemend op te stellen. Jij hebt je zaken voor elkaar, je hebt je eigen verzekeringen geregeld, werkt onder jouw voorwaarden en wanneer je ziek bent regel jij zelf de vervanging als dat mogelijk is.
Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk
Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?
De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.
Pas op met organisatorische inbedding
Jij bent niet één van de medewerkers, je wordt ingehuurd om jouw kennis en vaardigheden die een andere medewerker bij jouw opdrachtgever niet heeft. Pas goed op dat je niet teveel zij aan zij werkt met de medewerkers van jouw opdrachtgever.
Als freelancer in Nederland moet je bij het aannemen van opdrachten ervoor zorgen dat je voldoet aan de regels van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties). Deze wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen en onderscheid te maken tussen echte zzp'ers en werknemers in loondienst.
Hier zijn een paar stappen om opdrachten te verkrijgen die Wet DBA-proof zijn:
1. Verschillende opdrachtgevers
Werk voor meerdere opdrachtgevers om aan te tonen dat je niet economisch afhankelijk bent van één opdrachtgever. Dit benadrukt je zelfstandigheid.
2. Bied projectmatig werk aan
Probeer opdrachten te krijgen die projectmatig van aard zijn, met een duidelijke einddatum of afgebakende taak. Dit is een kenmerk van zelfstandig ondernemerschap.
3. Netwerken en platformen
Netwerken: Gebruik je netwerk om in contact te komen met opdrachtgevers die ervaring hebben met freelancers en bekend zijn met de Wet DBA.
Freelance platformen: Platforms zoals Freelancer.nl, Upwork en Jellow hebben vaak opdrachtgevers die specifiek op zoek zijn naar zelfstandige professionals, en kunnen helpen bij het vinden van opdrachten die binnen de Wet DBA passen.
4. Bespreek de voorwaarden openlijk
Wees transparant met je opdrachtgever over de Wet DBA en zorg dat beide partijen begrijpen wat de gevolgen zijn van de manier waarop jullie de samenwerking inrichten.
Toetsing en advies
Als je twijfelt of een opdracht DBA-proof is, kun je een arbeidsjurist of fiscaal adviseur inschakelen om te beoordelen of je voldoet aan de eisen. Je kunt jouw vragen eventueel ook stellen aan de adviseurs van Het Ondernemerscollectief.
Door deze stappen te volgen, kun je als freelancer opdrachten aannemen die passen binnen de regels van de Wet DBA en voorkom je risico’s zoals naheffingen of boetes voor jezelf en je opdrachtgevers.
Stel je vragen aan de Wet DBA helpdesk van Het Ondernemerscollectief