Bereken je financiële plaatje

Zodra je jouw onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kun je een afspraak maken bij je bank om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening heeft als voordeel dat je je zakelijke en privé administratie van elkaar scheidt. Zo heeft je boekhouder minder werk aan je administratie en het scheelt ook je zelf een hoop extra werk. Veel banken stellen in hun voorwaarden dat je een privérekening niet als zakelijke rekening mag gebruiken. Bovendien geeft een zakelijke rekening een professionele uitstraling aan jouw onderneming. De naam van jouw bedrijf komt namelijk op het afschrift van de betaler of ontvanger te staan.

Een zakelijke rekening openen hoeft niet duur te zijn. Bij Knab Bank open je al voor € 3,50* per maand een zakelijke rekening. Voor een vaste, lage prijs heb je een compleet zakelijk bankpakket waarmee je al je zakelijke financiën goed regelt. Bovendien kun je al jouw zakelijke verzekeringen ook direct regelen via Knab.

*Dit is de prijs voor startende ondernemers < 3 jaar, na een half jaar betaal je € 7 per maand.

Hoe kom ik aan startkapitaal?

Om een onderneming te starten, heb je een startkapitaal nodig. Hoeveel je nodig hebt, beschrijf je in je financiële plan. Je kunt je bedrijf op diverse manieren financieren. Bedenk voor jezelf eerst goed of het bedrag dat je nodig hebt kort- of langlopend is. Kijk naar jouw prognose. Welke omzet verwacht je te realiseren en hoe zit het met de kosten?

Besef dat je in de eerste periode veel kosten maakt. Hoe financier je dit? Heb je geld opzij gezet of spaargeld gereserveerd? Er zijn diverse opties om aan financiële middelen te komen.

Krediet voor debiteuren

Om de tijd tot het betalen van je debiteuren (openstaande facturen) te overbruggen, is het belangrijk dat je beschikt over een eigen financiële buffer. Meestal kun je pas na 30 dagen de eerste factuur sturen aan je opdrachtgever. En daarna duurt het vaak nog eens 30 dagen voordat er betaald wordt. Zorg er daarom voor dat je tenminste de eerste 2 maanden na de start kunt overbruggen. Of vraag bij je bank krediet op je lopende rekening. Hierbij creëer je meer financiële ruimte, maar nadelig is dat je bij permanent rood staan vaak een onnodig hogere rente betaalt.

Zakelijke lening

Vaste middelen als een auto, laptop of bestelbus financier je over het algemeen met een langlopende geldlening. Stem je financieringsbehoefte af op de levensduur van het te financieren object, zodat je de lening hebt afgelost zodra je aan een nieuwe toe bent. Stelregel is dat je een investering in een bus of auto afschrijft in 5 jaar en de lening aflost in een vergelijkbare periode.

Stem je financieringsbehoefte af op de levensduur van het te financieren object.

Een laptop, mobiele telefoon, printer gaan slechts een paar jaar mee. Let dus goed op dat je de rente niet direct 5 jaar vastzet als je je lening misschien al na 2 jaar kunt terugbetalen. Een bank berekent vaak een boete als je tijdens een lange rentevast periode vervroegd wilt aflossen.

Factoring

Stel, je hebt een opdracht uitgevoerd en snel geld nodig om weer te kunnen inkopen of van te leven. Dan is factoring een handige oplossing. Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering, waarbij een externe partij jouw factuur ‘voorschiet’. Het voordeel is dat je niet lang hoeft te wachten op je geld. Onze partner Freelance Factoring betaalt binnen 24 uur jouw factuur. Er zijn geen abonnementskosten, alleen het afgesproken percentage wordt in rekening gebracht. Als zzp’er bepaal jij zelf hoe lang je gebruik wilt maken van factoring: voor al je facturen of voor een bepaalde periode.

Microkrediet

Naast bancaire financiering kun je als zzp’er ook overwegen om microfinanciering aan te vragen. Bij deze vorm van financiering gaat het om een combinatie van het verstrekken van microkrediet en coaching. Microfinanciering is speciaal bedoeld voor ondernemers die problemen ondervinden bij het krijgen van een krediet bij een reguliere bank, bijvoorbeeld omdat ze nog maar kort geleden zijn begonnen en op korte termijn te weinig zekerheid kunnen bieden voor het aflossen van het krediet.

Crowdfunding

Met crowdfunding bied jij jouw product of dienst aan op een crowdfunding platform en vermeld je het bedrag dat je nodig hebt en de termijn waarop. Iedereen kan investeren en een bedrag inleggen. Bij deze vorm van financieren zijn jouw plannen erg afhankelijk van de gunfactor: hoeveel mensen zien potentie in jouw bedrijf?

Leasen

Leasen is een vorm van financieren waarbij je geld leent voor bedrijfsmiddelen, zoals een zakelijke auto. Je kunt echter ook andere bedrijfsmiddelen leasen, zoals machines. Grofweg zijn er twee vormen van lease te onderscheiden, namelijk financial lease (het middel is van jou) en operationele lease (het middel blijft van de leasemaatschappij). Leasen kan via je bank of via een leasemaatschappij.

Let op: bij financial lease moet je zelf vaak een behoorlijk bedrag aanbetalen, voordat je een financiering kunt krijgen.

Aftrekposten

Zo min mogelijk belasting betalen dat willen we natuurlijk allemaal, weet jij op welke aftrekposten je allemaal recht hebt als zzp'er? Nee? Doe dan de aftrekposten scan en kom er in 2 minuten achter!

Belangrijk! Maak reserveringen

Hou bij je financiële plaatje rekening met allerlei lasten die je als ondernemer hebt. Een goede manier om dit te doen, is door ‘potjes’ te maken. Denk in dit verband aan reserveringen voor je belastingen, vervangingsinvesteringen, pensioen, enzovoorts. Het is verstandig om een spaarrekening als reserveringsrekening te openen bij jouw bank. Wist je trouwens dat je bij Knab bank gratis extra rekeningen kunt openen om dit te doen?

Hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om te zorgen dat je netto genoeg overhoudt om prettig te leven, kun je eenvoudig berekenen met deze calculator.

Onze partners

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken je besteedbaar inkomen via onze netto inkomen calculator!

Terug naar stappenplan